29. ledna 2012

Nebát se a nestahovat

Mnoho lidí nedokáže pochopit, že je možné být proti nelegálnímu kopírování a zároveň i proti chystané legislativě ACTA. Být zároveň pro rozumnou ochranu autorských práv a zároveň proti mafiánům z Hollywoodu a normalizačním "umělcům" z OSA.
Tyto postoje jsou v naprostém souladu, přesto se skoro každý doupouští nebezpečného černobílého zjednodušování: Jsi proti ACTA? Pak jsi pirát a kradeš. Ale tak to vůbec není!

Pokud jsou zákony blbé, musíme je dodržovat, ale máme se zároveň snažit, aby přestaly platit. A hlavně: Aby nové, právě připravované, ještě blbější, nebyly vůbec schváleny.

Podporujte umělce, neživte příživníky

Předepište "zákonodárcům" z RIAA a MPAA, jejich právníkům a dalším nenažraným vepřům redukční dietu. Jak? Nekonzumujte jejich dementní "produkci," nekupujte ji, ale ani ji nesdílejte, nekopírujte, nedávejte jim možnost vás kriminalizovat. Dokážete to?
Plaťte jen umělcům a autorům, nikoliv nahrávacím monopolům. Choďte na koncerty a do divadel, nekupujte muziku a filmy v konzervách. A pokud už kupujete, snažte se využít přímé distribuční kanály -- každý tvůrce má dnes web, na němž píše, jak to nejlépe udělat. Přinuťte Hollywood a zpěváky z dob socialismu, aby vám nestrkali nos do soukromí a začali konečně respektovat digitální věk.

Nebo zkoušejte rovnou vymýšlet nové způsoby zábavy a distribuce obsahu. A nelžete sami sobě, že to nejde, že nemůžete, protože... náklady na podnikání v malém nebyly nikdy tak nízké. Určitě na něco přijdete.

A také přesvědčujte o svém postoji své příbuzné, kamarády, známé. Třeba jen proto, že máte víc jasno než oni.

Nasměrujte svůj vztek správným směrem

Nekomplikujte práci administrátorům státních webů a různých organizací, nezahlcujte jejich servery DDoS útoky. Činnost těchto institucí vás možná poškozuje, ale schovávat se za domnělou anonymitu internetového davu je zbabělé. Je to jak pubertální, tak neúčinné. Nebuďte bezejmennými vandaly, buďte aktivními občany a nestyďte se za to. Obracejte se na vámi zvolené zástupce dostupnými zákonnými prostředky, buďte hrdí alespoň na svůj podpis v petici. Využijte demokracie, dokud v této zemi ještě aspoň trochu funguje. Protestujte -- nahlas -- a ukažte, že si zasloužíte lepší zákony a lepší politiky.

Je to jen o vaší lenosti. Svoboda a poctivost -- to jsou zatraceně nesamozřejmé věci!

5 komentářů:

Pavel Šuchmann řekl(a)...

Poznámka pro nedovtipné: Toto JE podepsaný text, veškeré užitečné informace o mé osobě naleznete v mém profilu. Na můj blog nikdo jiný nepíše, nepovažuji za nutné uvádět své jméno u každého příspěvku.

R@100 řekl(a)...

Co tak este pridat tuto peticiu?
http://avaaz.org/en/eu_save_the_internet_spread/ co ma takmer 1 000 000 podpisov.

chalupar řekl(a)...

V podstatě s váma souhlasím. Pevně si uvědomuji co to znamená "ukradená data". Vím že téměř žádné servery nabízející služby sdílení dat neporfitují na legálních datech. A moc mě rozčiluje když se teda neměří všem stejným metrem. A uvědomuji si že se v součastnosti stavějí hranice jež budou ovlivňovat klidně několik generací. A proto je potřeba docílit zákonů "pro" lidi. Já se pod svůj ddos útok na svém webu klidně podepsal :) ladinek.com

iKoulee řekl(a)...

Dobrý den,
ačkoliv souhlasím, že porušování autorských práv není v pořádku, stejně jako dohody a z nich vyplývající zákony popírající základní právní principy, na nichž stojí současná civilizace. Nesouhlasím s vámi ve 2 věcech.
V úvodu článku píšete, že blbé zákony musíme dodržovat. Extrémním případem budiž Třetí říše, schovávat, nebo pomáhat občanu židovské národnosti, bylo trestné a povinností každého bylo toto chování hlásit. IMHO k dodržování blbých zákonů nevyzívá žádný morální nebo etický závazek, ale pouze hrubá síla. Tedy sídlí-li mi v obyváku gestapo, nebudu zde schovávat judajistu a stejný přístup zastávám i k poplatkům a případným zvěrstvům, které mnou nevolení "zástupci lidu" splodí na základě dohodz ACTA nebo jiného zmetku.
Druhá část vašeho článku, která mne zaujala, je označení protestu za pubertální. Nepopírám, že i dle mého názoru je podobný protest neúčinný, ale dle mého názoru se jedná o elektronickou formu protestu, jaký nám předváděli v uplynulém roce například odboráři, nebo zemědělci. Jedná se o jistou formu terorizmu, kdy jedna skupina omezuje ostatní, proto aby poukázala na určitý problém. Pouze reakce medií byla mírně histerická, připomíná mi to trochu demonstrace v severních čechách, kdy média také na místo důvodů a názorů demonstrantů masírovala svaly govermentu, s informacemi typu "Už se chystá XY policistů vybrojených Z zbraněmi". Naprosto stejně mne pohoršuje kriminalizování Anonymous stejně jako DSSS, ačkoliv nemám ani s jedněmi mnoho ideově společného považuji za nutné postavit se za jejich právo svůj názor šířit.

Pavel Šuchmann řekl(a)...

R@100: Děkuji za odkaz.

ladinusamad: Současné zákony ovlivňují budoucnost a proto je potřeba se o ně "starat" (protože "oni" se o ně starají a "nás" se příliš neptají).

iKoulee:
To, že nátlakové akce DDoS mají mnoho společného s akcemi zemedělců a odborářů právě kvůli hysterickým médiím, mě nenapadlo a (bohužel) musím s vámi v tomto bodě souhlasit.

S piráty se neshoduji v podstatě ve dvou věcech:
1. Člověk nedodržující zákony (jakkoliv blbé jsou) si tento fakt musí nejprve zdůvodnit před svým svědomím -- té síle, jež nás stále vyzývá ke slušnosti, bez ohledu na legislativu. Co je přípustné porušit a co už ne? Kde je hranice? Nehledě na to, že takový člověk je také z principu snadno zranitelný. Obě tyto věci vedou k jednání z pozice stresu a strachu. To, že se mi zdá, že "oni" nehrají fér, mě ještě neopravňuje k tomu, abych hrál nefér já.
2. Ideově jsou Piráti (ti s velkým 'P', sdružení v politické straně) sbírkou nejrůznějších názorů -- od přijatelných až k těm extrémním, proto je těžké se k nim vyjadřovat jako k průměru. Vadí mi hlavně jejich deklarovaná přezíravost k duševnímu vlastnictví, které šmahem označují za "přežitek minulosti." Tohle zjednodušování je zhoubné. A tak, jako bych si nepřál žít ve světě, v němž vládne ACTA verze 10, nepřeju si žít ani ve světě, v němž neexistuje žádná ochrana duševního vlastnictví.

A nakonec: Srovnávat současné poměry s dobou okupace je hodně přehnané.